Inofficiella referenser – är det okey?

2022-02-03

Den frågan fick jag häromdagen. Det självklara svaret för mig är NEJ. Jag vet att det förekommer i ganska stor utsträckning och att det även finns rekryteringsföretag som tillämpar det i sin process.

Syftet med referenstagning

Jag har förstått att det finns de som ser det som onödigt att ta referenser då man som kandidat självklart inte lämnar en dålig referens. Men för mig som rekryterare är huvudsyftet med referenstagningen inte om att få fram om referenten gillade kandidaten eller ej. Det handlar om att ställa djupgående frågor kring kompetenser, styrkor och utvecklingsområden, samarbetsförmåga, konflikthantering, strategiskt arbete och drivkrafter mm. Se exempel på mall som du kan utgå ifrån, här

Viktigt att tänka på när man ber om referenser

Det som är viktigt att tänka på är att be kandidaten ta fram referenser som är från hyfsad närtid och som känner personen väl ur ett arbetsperspektiv. Gärna en fd chef (kan vara känsligt att lämna nuvarande), en kollega, kan också vara en samarbetspartner eller en kund. Det vanligaste är att man ber om två men känner man sig lite osäker kan man be om fler – tre, fyra.

Avsätt tid/boka tid

Det är viktigt att bägge parter hinner förbereda sig inför samtalet så skicka gärna ett mejl eller ett sms och avtala en tid. Här har förhoppningsvis kandidaten förberett referenten på att du ska ringa så att hen är insatt i vilken tjänst det gäller mm. Se tidigare tips kring vad man ska tänka på när man lämnar sina referenser, här

Utvärdering av referenser

Sätt ihop en mall med relevanta och djupgående frågor kopplade till er kravprofil. Se tips på hur man sätter ihop en bra kravprofil här. En kravprofil handlar om att tydliggöra VEM du letar efter kopplat till era mål och era värderingar. Lyft fram frågor kopplade till nyckelkompetenser för tjänsten och de viktigaste egenskaperna. Ställ samma frågor till samtliga referenter. Då får du ett bra under lag för utvärdering. Säger de samma sak?

Stort lycka till!

Kontakta mig gärna om du vill ta hjälp, se kontaktuppgifter här

Marie Bubach

Select Executive Search

0707-607243

Dela sidan:

Tillbaka