Har du blivit ombedd att lämna dina referenser?

2024-03-05

Grattis, då är du en av slutkandidaterna i rekryteringsprocessen!

Rådande konjunktur gör arbetsmarknaden lite mindre rörlig. Det märker inte minst vi rekryterare. Det är lite mer försiktigt i många branscher. En del känner oro över att byta jobb fastän man kanske är redo för det. Men vi är hoppfulla och det kommer att vända snart. Förhoppningsvis öppnas nya dörrar inom kort och skapar spännande möjligheter i din karriär.

I processen för att få det där nya jobbet är ett vanligt steg att du blir ombedd att lämna referenser från tidigare arbetsgivare. Vi som rekryterare vill väga in andras syn på dig, ta reda på hur du har presterat i dina tidigare roller och vad som kännetecknar dig. Ofta tar vi referenser efter att du som kandidat har fått göra personlighetstest och kanske även kapacitetstest. Vi jobbar b la med arbetspsykologiska tester från Assessio.  Anledningen till referenssamtalet är inte enbart för att säkerställa dina egenskaper utan även för att få tips om hur man som kommande arbetsgivare ska agera för att motivera dig när du väl är på plats.

Ofta när jag ber kandidaterna om referenser upplever jag att många tycker att det är svårt att veta vilka man ska välja och hur man ska tänka. Därför brukar jag alltid bolla med kandidaterna om tänkbara referenspersoner. Här delar jag med mig av några av de tips jag brukar ge till kandidaterna.

 • Ge en så färsk referens som möjligt!
  Det är vanligt att lämna minst två referenser varav en är tidigare chef. Tänk på att referenserna du lämnar ska känna dig väl i arbetssammanhang och med fördel arbetat med dig dagligen. För att ge så rättvis bild som möjligt om dina nuvarande kunskaper bör du inte ge en person som du inte har arbetat med de senaste fem åren då du förmodligen utvecklats sen ni jobbade tillsammans.
 • Du måste inte lämna din nuvarande chef!
  Att lämna nuvarande chef kan vara känsligt om du av någon anledning inte får det aktuella jobbet. Men kanske har du en tidigare chef eller kollega som har slutat som du kan fråga. Om du har en kollega som du känner hög tillit till är det ett annat bra alternativ. Det viktigaste är att ni har en arbetsrelaterad relation, vilket innebär att det aldrig är bra att lämna dina föräldrar en nära kompis eller din sambo.
 • Informera dina referenser!
  Enligt mig den absolut viktigaste punkten. Att lämna en person som du inte har frågat eller informerat är varken schysst mot dig själv, din tidigare kollega eller rekryteraren. Se alltid till att fråga om personen kan tänka sig vara din referens och för varje specifik tjänst berätta om vem de kommer att bli kontaktade av och om vilken tjänst det rör sig om. Då hinner de förbereda sig inför samtalet och är också mer tillgängliga för att ta ett samtal. Jag brukar alltid be kandidaterna om referenspersonens namn, telefonnummer, mejladress och kort information om hur ni känner varandra för att snabbt kunna komma i kontakt med referenten och boka in en tid för samtalet.
 • Fråga dina referenser vad de kommer att säga om dig!
  Många anser att det är onödigt att ta referenser då man självklart inte lämnar en dålig referens. Men det är inte helt ovanligt att referenserna jag ringer till inte ger kandidaten högsta betyg. Vi avsätter ofta minst 30 minuter där vi i detalj kopplat till aktuell tjänst vill veta mer om dig som kandidat. Vi frågar alltså inte enbart om referenten gillade att jobba med dig utan även om områden såsom erfarenhet, arbetsuppgifter, samarbetsförmåga, konflikthantering, utvecklingsområden, strategiskt arbete eller drivkrafter. Därför är ett tips att fråga dina referenser vad de kommer att säga om dig. Fundera därefter igenom om det är till din fördel för aktuell tjänst. Att lämna en referensperson som ger dig kritik behöver självklart inte vara en nackdel eller anledning till att du inte får jobbet, men om du är medveten redan innan kan du föregå referenten och själv berätta det för rekryteraren.
 • Tacka dina referenser!
  Sist men inte minst, glöm inte att tacka dina referenser efteråt. Personen ifråga har avsatt tid och hjälpt dig till din nya utmaning. Det är också ett sätt för dig att underhålla ditt nätverk, vilket kan gynna dig i framtiden.

Lycka till med ditt nya spännande jobb framöver!

Varmt välkommen att kontakt mig, Marie Bubach

Dela sidan:

Tillbaka