Vill du byta bransch? Mina 7 bästa tips för att lyckas

2023-09-14

Hur gör du dig till en attraktiv kandidat i en ny bransch?

Kan du kamma hem drömjobbet utan att ha den kompetens som krävs? Det är aldrig för sent så jag ska ge dig lite inspiration.

Jag jobbar just nu med ett bolag som HELST ser kandidater från en annan bransch till en ledande position. Modigt och spännande tycker jag och reflekterar över vad det innebär för kandidaten när jag tar kontakt. Många blir förvånade – Varför kontaktar du mig? När jag förklarar varför så blir reaktionen – AHA, spännande! Det ska verkligen fundera på.

OM du nu går i dessa tankar och inte blir kontaktad av en rekryterare, inte har direktkontakt med bolag som vågar tänka utanför boxen. Här kommer lite tips:

Läs på

Lär dig allt du kan om branschen som du vill byta till. Googla, läs artiklar och lyssna på poddar. Vilka är de mest intressanta bolagen i branschen för dig

Anslut dig och prata med människor 

Gå med i branschspecifika nätverk, till exempel i grupper på LinkedIn eller Facebook. Börja följa intressanta bolag. Det kan även finnas mer etablerade nätverk som anordnar fysiska träffar. Berätta för din omgivning att du vill byta bransch. Någon du känner kanske har kontakter som du inte vet om.

Använd sociala nätverk för att framhäva din passion

Gör din LinkedIn-profil relevant för den nya branschen, till exempel genom att lägga in nya sökord. För att få inspiration till vad du ska skriva i din profil så kan du söka på andra som jobbar med det du vill göra. Följ spännande bolag och följ nyckelpersoner i branschen. Visa att det du saknar i erfarenhet tar du igen i intresse och driv. Visa att du är villig att lära.

Hitta en förebild

Skaffa en mentor! Det är nyttigt att ha en person som du kan ställa branschrelevanta frågor till. Våga ställa frågan om kontakt och eventuellt möte  till en etablerad personer i branschen.

Identifiera rätt kompetens och utöka din kunskap

Kolla upp vilka kurser och utbildningar som du kan gå för att göra dig mer aktuell för en tjänst i den nya branschen. Du kanske kan läsa en digital snabbutbildning? Det är inte bara utbildningar som kan ge dig nya erfarenheter. Undersök vilka kompetenser som är eftertraktade i den nya branschen och fundera över hur du kan samla på dig nyttig kunskap. Bara din kreativitet sätter gränser!

Var beredd att gå ner i lön

Var öppen och ödmjuk inför det faktum att du kommer att behöva lära dig nya saker och kanske behöver ta ett kliv ner på lönetrappan. Du kan behöva ta ett steg ner i position för att få möjlighet att växa in i din nya roll.

Prata med någon som vet

Vänd dig direkt till en rekryterare med dina frågor, vi jobbar oftast mot många olika branscher. Be om feedback om du inte når hela vägen i en rekryteringsprocess, det kan ge dig nyttig information om vad du behöver förbättra och komplettera i din ansökan.

Stort lycka till! 
Dela sidan:

Tillbaka