Skapa en måendekultur

2024-02-21

Så klart ska vi göra ett bra jobb och prestera på arbetet! Vi vill ju vara delaktiga till att företaget går bra. Men för att företaget ska GÅ bra behöver vi MÅ bra, eller hur?

Ohälsan ökar. För varje år. Det är den psykosociala delen som ökar mest och stress står för närmare 50% av alla längre sjukskrivningar.

Vi alla utsätts för stress mer eller mindre dagligen. Stressen i sig är inte farlig, det är naturligt för oss. OM vi utsätter oss i korta perioder. Och OM vi ger oss själva tid för återhämtning där emellan. Det är oftast här vi brister.

Jag ser det dagligen hos mina kunder. Chefer som springer galet fort och jobbar så mycket och länge på dagarna att det inte finns tid för återhämtning. Troligtvis bli återhämtningen en stund i soffan framför TV:n och/eller skrållande på mobilen senare på kvällen när familjens aktiviteter är klara för dagen. ALL skärmtid är stress för våra kroppar.

Vad gör du för att återhämta dig? Vad tycker du är roligt att göra? När mår du riktigt bra?

Många upplever tyvärr stor skam när de själva drabbas och mår dåligt. Det är här du som chef/företagsledare behöver dels ta ansvar för ditt eget mående så klart (som vi alla måste göra) men du kan också bidra till att skapa en kultur där det är okey, tom självklart att prata om mående.

Det är inte alltid ” – bara bra”. Som vi ofta svarar. Livet ser inte ut så! Inte för någon.

Vi behöver påminna varandra om att lyssna inåt, reflektera över hur vi mår och signalera detta för varandra. Inte skämmas om vi mår dåligt. Detta är ett ständigt pågående arbete.

För att lyckas med detta behöver vi ha en trygg grund att stå på. Det får man på ett företag som vänar om ”måendekultur”. Dessa företag är vinnare i framtiden.

Intressant artikel

Ta hand om dig! /Marie Bubach, marie@selectexecutivesearch.se

Dela sidan:

Tillbaka