Sju av tio företag upplever svårigheter att rekrytera

2022-05-03

Svensk ekonomi har återhämtat sig bra efter pandemin, bättre än många andra europeiska länder läste jag nyss.

På Select Executive Search har vi haft fullt upp under 2021 och haft en bra start på 2022. Roligt när det är full fart igen samtidigt som vi märker att det blir svårare och svårare att rekrytera. Det finns färre kandidater med den kompetens som våra kunder efterfrågar. Varför är det så frågar vi oss. Och vi kommer också fråga våra kunder vid uppstart av nya uppdrag – för att utmana lite.

Är kraven kring kompetens för högt ställda? Eller felaktigt ställda? Vad innebär kompetens för dig? Är det rätt utbildning – på rätt skola, X antal års erfarenhet på rätt företag i rätt bransch? Tyvärr tror jag att allt för många fastnar i ”det här måste man ha gjort för att klara av den här rollen” och ”vår bransch är väldigt speciell”. Känner du någon som tänker så?

Vad ska väga tyngst i en rekryteringsprocess – vad som står i cv:t eller hur kandidaten är som person?

Här måste vi tänka OM och tänka NYTT annars kommer det bli tufft och hotar både återhämtningen och den långsiktiga tillväxten i Sverige.

Jag läste precis Svenskt Näringslivs undersökning, läs här om orsaken till rekryteringssvårigheter:

  • Brist på personer med rätt yrkeserfarenhet – den vanligaste orsaken
  • Brist på personer med rätt utbildning – kommer därefter

När jag läser topp tre; Brist på personer med rätt attityd/engagemang blir jag förvånad! Som rekryterare pratar jag dagligen med oerhört motiverade och engagerade människor med rätt attityd.

Vad är det då som gör det så svårt? Nog borde vi kunna hitta kandidater/människor med rätt attityd och engagemang för tjänsterna vi annonserar ut?

Det är när vi vill ha kandidater med rätt yrkeserfarenhet OCH rätt utbildning OCH rätt attityd/engagemang som det blir problem.

Jag har skrivit om det tidigare! – De företag som rekryterar på potential och rätt personliga egenskaper – det är de bolagen som kommer vinna/utvecklas mest.

Hoppas jag kan inspirera lite till att tänka i nya banor! Välkommen att höra av dig om du vill ha mig som bollplank.

Marie Bubach

Mejl: marie@selectexecutivesearch.se Telefon: 0707-607243

Select Executive Search AB

Dela sidan:

Tillbaka