Så når du passiva kandidater

2023-02-17

Aktiva kandidater är personer som antingen ser sig omkring efter ett nytt jobb, eller som aktivt söker sig till en ny arbetsplats. Visste du att vi i Norden ligger under det globala genomsnittet för antalet aktivt arbetssökande?

Det innebär att vi ha en större andel passiva kandidater dvs personer som inte aktivt letar efter en ny anställning. Undersökningar visar dock att majoriteten av de passiva kandidaterna ändå är öppna för förslag och nya karriärmöjligheter.

Tre vägar att nå fram till passiva kandidater;

  • via medarbetare som tipsar och rekommenderar
  • via jobbsajter och branschnischade annonser
  • via externa rekryterare som kontaktar kandidaterna direkt

Oftast är en kombination av dessa tre bäst när man vill nå ut brett. Det är ovanligt att en kontaktad passiv kandidat skickar sitt CV direkt efter att de fått höra eller läst om en ledig tjänst. Istället börjar över 60% med att besöka företagets webbsida för att söka information.

Vilken information vill du att kandidaterna ska ta del av när de besöker er? Tänk att du behöver hjälpa dem att hitta den typ av information som kan intressera dem. Det kan du göra med hjälp av en informativ karriärsida, er företagssida på LinkedIn, företagssidor på ytterligare sociala medier och andra kanaler där kandidater kan tänkas befinna sig.

Vad vill du att de ska känna till om er? Att ni:

  • Erbjuder en tjänst i en oerhört kunskapsintensiv organisation?
  • Har stort fokus på medarbetarnas utveckling?
  • Brinner för ett modernt ledarskap?
  • Satsar på trivsel och god arbetsmiljö?
  • Strävar efter ett attraktivt arbetsgivarerbjudande som står högt på agendan och har en central plats i affärsplanen?
  • Strävar efter att bli den ledande aktören i branschen?

Listan kan göras lång. Här har du möjlighet att skapa en kandidatupplevelse utöver det vanliga – lär dig vad som är värdeskapande för att attrahera talanger.

Det är så tydligt att resan mellan första kontakt och ansökan innebär att du som arbetsgivare måste se till att information om företag och organisation är lättillgängligt och lockande samt att jobbannonsen är tydligt utformad. Annonsen bör förmedla värderingar och företagskultur och förklara tydligt vad jobbet går ut på. Undvik floskler och klichéartade beskrivningar.

Har du försökt att optimera inflödet och kvalitén på kandidaterna men kört fast? Välkommen att kontakta mig så tar vi ett första samtal via teams.

Bästa hälsningar, Marie

Dela sidan:

Tillbaka