Misstag många gör när man hyr in en interimskonsult

2020-02-20

Fler och fler företag ser en interimslösning som ett utmärkt val. Men även om det ofta är bråttom är det viktigt att tänka till så det verkligen blir rätt.

 

Dessa är de vanligaste misstagen vi ser:

  • Man tänker ofta på den permanenta rollen när man skriver kravprofilen för interimslösningen. Om man över huvudtagen skriver en kravprofil. Många tänker inte alls för att det är så bråttom. Tänk på att det inte är samma kravprofil, kanske inte ens samma uppdrag.
  • Man ser lösningen på för lång sikt. Frigör dig från den tanken. Fokusera och koncentrera krav på den person som under en interimslösning ska göra – ja, VADÅ? Prioritera och avgränsa uppdraget så att det blir tydligt – då är det störst chans att din interimschef lyckas prestera.Det går fort. Att skriva avtal, begära in F-skattsedel, säkerställa att konsulten har ansvarsförsäkring mm kan ni göra sen. Nej! Se till att allt finns på plats och kan signas av både dig och konsulten. Går ni via ett konsultbolag säkerställ ett bra avtal er emellan.
  • Ofta går det för fort. Fort och fel kan bli onödigt dyrt. Det är inte mer bråttom än att du ska se till att du, precis som i ordinarie rekryteringsprocesser hinner djupintervjua, testa, ta referenser och göra en bakgrundskontroll. Eftersom en interimschef har ännu kortare tid på sig att leverera måste du vara helt säker på att personen klarar dina krav – det finns ofta mindre tid för att ”det ordnar sig med tiden”.
  • Det är alldeles för dyrt att hyra! Ja, det är dyrare att hyra in än att anställa. Du köper dig fri från arbetsgivaransvar och har en frihet – som har ett pris. Det är därför du ska tänka till vad du ska ha din interimschef till och förstå att det kostar att riskminimera och samtidigt få något uträttat som ingen annan kan göra just nu.
  • Vi kommer inte lägga tid på onboarding! Känns onödigt för en dyr konsult. Även den mest rutinerade interimschef behöver en kort introduktion till företaget/avdelningen – att ge personen några extra timmar i början för att lära organisation kommer du ha mångfalt tillbaka på. Se till att din HR har ett färdigt paket för detta så behöver ni inte uppfinna hjulet varje gång en ny interimskonsult kliver in genom dörren.

Känns det besvärligt? Inte alls – hör av dig så bollar vi kring ert behov! Vi har konsulter som kan börja snabbt, som är intervjuade, testade, bakgrundskontrollerade. Vi finns här för både dig och konsulten hela vägen.

Dela sidan:

Tillbaka