HUR lyckas man med en rekrytering?

2021-09-21

Har du reflekterat över vilka faktorer som är avgörande för att du ska lyckas med en rekrytering? Jag gör ju såklart det i stort sett dagligen eftersom det är mitt jobb. Gör det du också! När blev det bra och VARFÖR?

Jag jobbar inom många olika branscher och får ofta frågan; Har du jobbat i vår bransch tidigare? (underförstått – den är ju väldigt speciell så det måste man ha gjort) Nej, svarar jag. Och tänker som Pippi Långstrump hade sagt; ”Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag säkert av”!

Jag tog mig an ett spännande och lite utmanande uppdrag i Helsingborg under våren. Jag hade inget etablerat kontaktnät inom branschen (IT/programvaror) särskilt inte i Helsingborgsområdet. Men som jag sa till kunden; Det är inte där nyckeln till framgång ligger, framgången ligger i metodiken och i vårt samarbete!

Vad var extra viktigt i denna process då?

  • Jo, KOMMUNIKATION (kan aldrig bli för mycket) och i detta fall även hög transparens genom hela processen. Faktorer som självklart alltid är viktiga. Här blir de extra viktiga eftersom min kund kan sin marknad/region bäst, mycket bättre än vad jag kan OCH har stort kontaktnät inom branschen.

 

  • En tydlig kravprofil är alltid en framgångsfaktor. Vilken kompetens behöver vi? En tydlig kravprofil ger mig bättre förutsättningar att göra en bra kartläggning av potentiella kandidater.

 

  • Fundera alltid över vilka som attraheras av denna tjänst, väldigt viktigt! – vad är det som ”kittlar”? Varför vill man vilja jobba hos er?

 

I Helsingborgsuppdraget låg utmaningen i att hitta en person med tillräcklig strategisk höjd (VD-roll) i kombination med ett intresse att vara operativ i ett mindre bolag med en stark och operativ ägare.

Återkopplar till Pippi igen – klart jag klarade av det! Blev en riktigt bra matchning 😊

Dela sidan:

Tillbaka