Hur går egentligen headhunting till?

2019-02-05

Hur går det då till när vi som headhunters ger oss ut och letar efter kompetenta kandidater? Jo, det finns flera olika sätt att identifiera människor med rätt kompetens. Ofta använder vi en kombination av olika sökvägar.

Det vanligaste är att göra sökningar på LinkedIn där vi i har konton som möjliggör lite mer omfattande och djupgående sökning. Det är lite som att googla, man använder olika sökord kopplade till kompetenser/erfarenhet/utbildning/bransch/region.

I kombination med sökningar på LinkedIn brukar vi också kartlägga den aktuella branschen för att se vilka företag som finns representerade i regionen.  Det kan ju finnas intressanta kandidater som inte har ett konto på LinkedIn. För att hitta personerna med rätt kompetens går vi in på hemsidor och googlar oss fram.

När vi väl har hittat ett antal intressanta personer så kontaktar vi dem, antingen via ett mejl på LinkedIn, eller via telefon. Ofta kontaktar vi så många som upp till 50-100 personer i ett första steg.

När kontakten har upprättats och vi fått intresse från motparten börjar diskussionen. Vårt jobb som headhunter/researcher är då att sälja in företaget/tjänsten och samtidigt ta reda på vad kandidaten själv har för förväntningar och mål med sin yrkeskarriär. Därefter går vi in i en vanlig rekryteringsprocess med urval, intervjuer och eventuella tester.

 

Dela sidan:

Tillbaka