Har du blivit kontaktad av en headhunter på LinkedIn? Såhär ska du tänka!

2019-05-22

En tidigare kollega blev för en tid sedan uppringd av en upprörd kandidat som hon kontaktat för en tjänst varpå kandidaten säger ”men då kan du börja jobba på Systembolaget igen”. Vi får ibland kritik för att vara opersonliga. Att vi skickar ut förfrågningar till höger och vänster utan att göra en grundlig research. Att vi gör felbedömningar i våra matchningar.

Och ja, det händer såklart. Både att jag skickar ut samma meddelande till ett hundratal personer och att jag kontaktar personer som inte har en motsvarande roll idag. Varför jag gör det kan bero på olika saker. Till exempel att det skulle kunna vara nästa steg i karriären, att personen tidigare jobbat i liknande roll eller har erfarenhet från branschen. Inte sällan är många LinkedInprofiler inte tillräckligt uppdaterade för att med enkelhet se vilken vision man har i arbetslivet. Därför gör vi en chansning, försöker väcka ett intresse, kan den här rollen vara intressant för dig? Eller är det kanske en utmaning för någon du känner? För ofta är det så att personer med ungefär samma erfarenhet också är de bästa tipsgivarna.

Vi har tre typiska kategorier. Eller fyra om vi räknar med den som min tidigare kollega stötte på. Kategori nummer ett är de som blir glada för min kontakt och vill veta mer om aktuell tjänst. Kategori nummer två är de som uppskattar förfrågan men vänligt tackar nej. Kategori nummer tre är de som aldrig svarar.

Om du blir kontaktad på LinkedIn är mitt tips att hålla dig till kategori ett eller två. För även om det inte är en tjänst som du är intresserad av så kan det bära frukt längre fram. Att etablera en kontakt med en headhunter kan vara värdefullt för dig i framtiden. Berätta vilka tjänster eller branscher som intresserar dig. Eller tipsa om en annan person som du tror har potential för rollen. Det du ger, får du ofta tillbaka. Tänker du på det nästa gång en headhunter eller rekryteringskonsult hör av sig, oavsett om du är intresserad av specifik tjänst eller inte, så kan det skapa värde för dig både på lång och kort sikt.

I inledande kontaktfas kan jag, och säkert många av mina kollegor i branschen, därför ibland uppfattas som opersonliga. Men kom ihåg att det är en intresseväckare. Får vi möjlighet att prata mer så kan jag garantera dig att vi vill lära känna dig och ta reda på vad du motiveras av i arbetslivet. Allt för att matcha dig till nästa utmaning som är rätt för dig.

Cornelia Gustafsson
Select Executive Search

Dela sidan:

Tillbaka