5 tips för att lyckas som interimschef

2020-01-15

För att lyckas som interimschef är det en stor fördel att komma in med mycket erfarenhet, både från flera branscher och i ditt ledarskap. På så sätt kan du relatera till stora delar av verksamheten och få en kort startsträcka. Att välja en samarbetspartner med stort nätverk, goda relationer med kunder och konsulter och förståelse för din kompetens är viktigt för att få ut så mycket som möjligt av uppdraget.

Några tips:

  • Skaffa dig snabbt ett helhetsperspektiv över verksamheten. Det är viktigt att förstå uppdraget och organisationen. På så sätt får du också en förståelse för när du behöver djupdyka i detaljer.
  • Gör din egen nulägesanalys. Ta reda på vad som fungerar bra och vad som behöver förändras. Använd din kompetens för att kartlägga vad som ska göras och hur.
  • Känn till dina styrkor och utvecklingsbara sidor och var säker på vilken typ av ledarskap du vill bedriva. Det är viktigt att du är trygg i ditt ledarskap. Som interimschef finns ingen startsträcka för att ta reda på det.
  • Skapa ett bra klimat i gruppen. Var engagerad, lyhörd och ha tillit till dina medarbetares kompetens.
  • Du behöver vara anpassningsbar, skapa goda relationer och kunna samarbeta med andra. Egenskaper som vi ser som viktiga är; kommunikativ, lyhörd och nyfiken.
Dela sidan:

Tillbaka