5 frågor en kandidat vill ha svar på

2019-04-09

Det är arbetstagarens marknad nu. Det ställer extra höga krav på mig i min roll som rekryterare. Jag behöver förstå kandidaternas krav och jag behöver förstå vad min uppdragsgivare kan erbjuda som passar dessa behov. De flesta av dagens yngre medarbetare söker efter meningsfullt arbete och karriärmöjligheter – kriterier som ofta är viktigare än lön och andra förmåner.

Som rekryterare blir jag bollplank under rekryteringsprocessens gång och det vi diskuterar mest är frågor som:

1. Hur kan jag utvecklas i min karriär?

Vad kan arbetsgivaren erbjuda för utmaningar och möjligheter till att utvecklas? Hur ser man på kompetensutveckling? Kan man erbjuda intressanta utbildningar och kurser? Detta är ofta en viktig fråga så som arbetsgivare är det bra att du tänker till före intervju.

2. Prioriterar företaget mångfald?

Fler och fler kandidater tycker det är viktigt med en arbetsgivare som prioriterar mångfald. Ett företag med mycket olika människor skapar en härlig blandning där alla kan bidra med olika saker. En arbetsgivare som välkomnar människor oavsett kultur, religion, fysisk förmåga, sexualitet osv. kommer med stor sannolikhet kunna erbjuda en riktigt positiv arbetsplats.

3. Tar företaget ansvar?

Det kan vara allt från att värna om miljön och göra etiska investeringar till att behandla leverantörer med respekt – att ta socialt ansvar har blivit allt viktigare. Många gör lite research kring företagets initiativ inom detta. Bryr de sig verkligen? Det är en fråga som många vill ha svar på.

4. Vad finns det för förmåner?

Det finns flera sätt för en arbetsgivare att visa uppskattning på än att enbart betala ut lön varje månad. Det kan vara allt från olika personalevents till extra semesterdagar eller gratis snacks i köket. Små saker som kan göra stor skillnad och bidra till att skapa en mer attraktiv arbetsmiljö. Det kan också vara friskvårdsbidrag, privat hälsovård, bra pensionsvillkor eller varför inte flexibla arbetstider?

5. Marknadsmässig lön?

De flesta väljer inte det nya jobbet för att få en hög lön. Man vill dock bli erbjuden en marknadsmässig nivå och vill får koll på var den ligger. Frågan kommer lite längre ner på prioriteringslistan men jag tycker det är viktigt att redan i första intervjun prata kring vilka förväntningar man har.

Dela sidan:

Tillbaka