Ska man starta en rekrytering före sommaren?

2023-05-23

Ja, den stora frågan – startar man en rekryteringsprocess nu i maj/juni eller i augusti/september?

När börjar kandidater egentligen fundera över nytt jobb? Pratade med ett företag häromdagen som frågade – när är bästa tid? Svårt att ge ett rakt svar på den frågan tycker jag. Har olika erfarenheter med mig.

❗❗En del personer börjar redan nu reflektera över eventuella förändringar inför hösten. Jag har, bara under dagen i dag, blivit kontaktad av TRE personer i mitt nätverk som vill byta jobb. Dessa personer har en väldigt eftertraktad erfarenhet inom bygg- och fastighet. Vet att flera av mina kunder gärna tar ett snabbt möte. Superroligt att få agera ”jobbagent” och vara länken emellan för rätt matchning.

💯Andra kandidater som jag vari i kontakt med har inte tid att reflektera just nu. De kör på i 190 rakt in i kaklet ända fram till midsommar. Det är först under semestern som tankarna kommer i gång. Kanske har man avslutat ett projekt och är öppen för nytt? Kanske har man kört på lite för hårt och vill byta miljö? Då är det bra för oss att ha en annons ute och fånga upp dem!

👣En annan reflektion jag gjort är att jag har två processer i gång just nu där slutkandidaterna är föräldralediga. De ska börja jobba till hösten och är redo för nytt. De har haft tid (mellan blöjbyten och lek) att reflektera. De är oftast inte heller lika lojala mot nuvarande kollegor och chef eftersom de varit ifrån jobbet ett tag.

När tror du man ska dra i gång en rekrytering?

Önskar er alla en härlig sommar med en massa sol😎 och hoppas vi hörs före eller kanske efter semestern!

Marie Bubach

Dela sidan:

Tillbaka